Gayrimenkul Hukuku

Gayrimenkul Hukuk Nedir?

Gayrimenkul hukuku, gerçek ve tüzel kişiler arasında ve bazen bu kişiler ile devlet arasında arsa, tarla, bina, daire, dükkan gibi taşınmazlar nedeniyle doğan uyuşmazlıkları düzenleyen özel hukuk dalıdır.

Gayrimenkulün mülkiyetinin kime ait olduğu, gayrimenkulün paylaşımı, kamulaştırma bedeli, arsa sahibi ile müteahhit arasında yapılan arsa payı kaşılığı (kat karşılığı) inşaat sözleşmesi, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) ihtilafları başlıca inceleme alanlarını oluşturmaktadır.

Uygulamada en sık karşılaşılan gayrimenkul davaları şunlardır:

  1. Tapu iptali ve tescil davaları
  2. Ortaklığın giderilmesi  (izale-i şüyu) davaları
  3. Kamulaştırmasız el atma davaları
  4. Kamulaştırma bedelinin tespiti davaları
  5. Arsa payı kaşılığı (kat karşılığı) inşaat sözleşmesinden kaynaklı davalar
  6. Elatmanın önlenmesi ve ecrimisil (men-i müdahale) davaları

Gayrimenkul Hukuku ile ilgili tarafımızca yazılmış makalelere buradan ulaşabilirsiniz

Gayrimenkul Hukuku Avukatı

Gayrimenkul hukuku ile ilgili açılacak davalarda avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler avukat tutmadan davalarını kendileri hazırlayarak açabilir ve takip edebilirler.

 

Yasal olarak her avukat gayrimenkul hukuku davalarını takip edebilmektedir. Gayrimenkul hukuku avukatı veya gayrimenkul avukatı diye ayrılan ayrı bir avukat uzmanlık alanı bulunmamaktadır.  Ancak gayrimenkul hukuku teknik uzmanlık ve tecrübe gerektiren ve bu yönüyle diğer yaygın hukuk alanlarından ayrılan bir hukuk dalıdır. Bu nedenle bu alanda özel tecrübesi ve bilgisi olmayan bir kişinin yapabileceği ufak bir hata bütün davanın seyrini olumsuz yönde değiştirebilecektir. Gayrimenkul davalarının parasal miktar itibariyle büyük uyuşmazlıkların çözümlendiği davalar olduğunu da göz önünde bulundurulduğunda gayrimenkul davalarına bakan avukatın bu alanı iyi bilmesi ve tecrübe sahibi olması davanın seyri için oldukça önemlidir.

Çoban & Çelik Hukuk Bürosu'nun Avukatları